سید علی قاضی طباطبایی معروف به علامه قاضی
استاد علامه طباطبایی و آیت الله بهجت
ولادت: 9 اردیبهشت 1245ش تبریز
وفات: 16 بهمن 1325 ش قبرستان وادی السلام
در ویژگی های اخلاقی این عارف بزرگ آمده:
آن قدر متواضع بود و خود را کم و دست خالی میدانست که به سید هاشم که به ایشان عشق و ارادت میورزید میگفت: «من به تو و همه شماهایی که میآیید این جا میگویم که من هم یکی هستم مثل شما. از کجا معلوم شما چند نفر در کار من مبالغه نمیکنید! و روز قیامت اون جاسم جاروکش کوچهها رد شود و به بهشت برود و من هنوز در آفتاب قیامت ایستاده باشم.»
هیچ گاه در صدر مجلس نمینشست و با شاگردانش هم که بیرون میرفت جلو راه نمیرفت، و آن گاه که در منزل، شاگردان و مهمانان سراغشان میآمدند برای همه به احترام میایستاد.
آیت الله سید عباس کاشانی در این باره میفرماید: من آن موقع سن کمی داشتم، ولی ایشان اهل این حرفها نبود. بچههای کم سن و سال هم که به مجلسشان میآمدند بلند میشدند و هر چه به ایشان میگفتند اینها بچه هستند، میفرمودند: «خوب است بگذارید اینها هم یاد بگیرند.»
آیت الله نجابت نقل میکردند:«او آن قدر مبادی آداب است که وقتی در منزل مهمان دارد برای خواندن نماز اول وقتش از او اجازه میگیرد.»
یکی از علماء نجف نقل میکرد:«من یک روز به دکان سبزی فروشی رفته بودم دیدم مرحوم قاضی خم شده و مشغول کاهو سواکردن است و به عکس معمول، کاهوهای پلاسیده و آنهایی را که دارای برگهای خشن و بزرگ هستند بر میدارد. من کاملاً متوجه بودم تا مرحوم قاضی کاهوها را به صاحب دکان داد و ترازو کرد و مرحوم قاضی آنها را زیرعبا گرفت و روانه شد. من که در آن وقت طلبه جوانی بودم و مرحوم قاضی مسن و پیرمردی بود به دنبالش رفتم و عرض کردم آقا سؤالی دارم، چرا شما به عکس همه، این کاهوهای غیر مرغوب را سوا کردید؟ مرحوم قاضی فرمود: آقا جان من! این مرد فروشنده شخص بی بضاعت و فقیری است و من گاهگاهی به او مساعدت میکنم و نمیخواهم چیزی به او داده باشم تا اولاً آن عزت و شرف و آبرو از بین برود و ثانیاً خدای نخواسته عادت کند به مجانی گرفتن و در کسب هم ضعیف شود. برای ما فرقی ندارد کاهوهای لطیف و نازک بخوریم یا از این کاهوها و من میدانستم که اینها بالاخره خریداری ندارد و ظهر که دکان را ببندد آنها را به بیرون خواهد ریخت لذا برای عدم تضرر او مبادرت به خریدن کردم.»
شما را سفارش میکنم به این که : نمازهایتان را در بهترین و با فضیلت ترین اوقات آنها به جا بیاورید. اگر نماز را تحفظ کردید همه چیزتان محفوظ میماند.
مرحوم علامه طباطبایی و آیت الله بهجت از ایشان نقل میکنند که میفرمودند: «اگر کسی نماز واجبش را اول وقت بخواند و به مقامات عالیه نرسد مرا لعن کند.»
در مورد نماز شب توصیه ایشان به علامه طباطبایی معروف است که:«دنیا میخواهی نماز شب بخوان، آخرت میخواهی نماز شب بخوان.»
به شاگردش میگوید رعایت حلال و حرام خود کرامت است.
وی در وصیت نامه خود تاکید بر نماز، ذکر مصائب اهل بیت و نرنجاندن مردم دارد.
تسبیح صدیقه کبری سلام الله علیها و آیه الکرسی در تعقیب نماز ترک نشود...ودرمستحبات (تعزیه داری و زیارت حضرت سید الشهداء) مسامحه ننمایید و روضه هفتگی ولو دو سه نفری باشد؛ اسباب گشایش امور است و اگر از اول عمر تا آخرش در خدمت آن بزرگوار از تعزیت و زیارت و غیرهما را به جا بیاورید. هرگز حق آن بزرگوار ادا نمیشود و اگر هفتگی ممکن نشد دهه اول محرم ترک نشود.